BEGELEIDING BIJ HET VERANDEREN VAN EETGEWOONTEN
o.a. door smaakontwikkeling

Als diëtist merk ik dat er behoefte is aan persoonlijke en deskundige begeleiding, die werkt doordat ze recht doet aan iemands eigenheid met betrekking tot het eten. Het eten is verbonden met ons hele wezen. Dus raakt het ons diep zodra eten ''niet meer vanzelfsprekend is' door ziekte, klachten of verstrikt raken in patronen.

De begeleiding is niet gericht op het volhouden van een dieet. Dit blijkt als enige ingang juist een verandering in de weg te zitten. Ik kijk mee naar uw vraag, naar wat u graag wilt, maar niet weet hoe dit te bereiken. Dwangmatig volhouden kweekt weerstand.

Ik kijk mee naar je vraag, naar wat je graag wilt, maar niet weet hoe dit te bereiken. De werkwijze is ervarings- en aandachtsgericht. We werken met proef-experimenten tijdens het consult of voor thuis, inzetten van smaken of bepaalde levensmiddelen, gesprekken en oefeningen voor thuis.

In het ervarings- en aandachtsgericht te werken kan duidelijk worden:

- dat bepaalde gewoonten, gevoelens, emoties of ideeën je in de weg zitten om in contact te komen met het eten
- dat er meer kwaliteiten te proeven zijn naast lekker en niet lekker, weinig of veel

Hierdoor kan een proces op gang komen om (weer) te genieten van eten, voldoening te voelen na het eten, gevoelig te worden voor de beleving ‘het is genoeg’ en te leren vertrouwen op jezelf..