Rya
diëtist, antroposofisch diëtist en natuurvoedingskundige

Rya Ypma

Sinds mijn studie voor diëtist (1970) hebben de vragen waarom eet de ene mens anders dan de andere en hoe ontwikkel ik een begeleiding die recht doet aan iemands eigenheid met het eten vooral mijn interesse. Zo langzamerhand heb ik een nieuwe vorm van begeleiding ontwikkeld met smaakontwikkeling. Door weer te leren proeven...
Opleidingen en cursussen die ik gevolgd heb zijn o.a. 1e graads voedingsleer, bijscholingen diabetes en voeding en vele cursussen gericht op het bijhouden van kennis op het gebied van de diëtetiek, alternatieve voedingsstromen, antroposofische diëtetiek, opleiding transpersoonlijke psychotherapie(gestalttherapie) bij Centrum Boswijk en aandachtsgerichte meditatie.

Mijn werkzaamheden tot nu toe zijn als dietist in een revalidatiecentrum, het onderwijs en in de voedingsvoorlichting. Sinds 1992 heb ik een eigen praktijk. Daarnaast geef ik workshops met proefsessies en lezingen. Mijn ontwikkeling hierin is hoe dieper ik me verbind met de proever in mij, hoe meer ik me verwonder over wat voeding teweegbrengt.
Hierdoor groeit het inzicht in wie ik ben met het eten.
Voeding raakt veel facetten van het leven zowel lichamelijk, emotioneel, sociaal als spiritueel.
Deze onderwerpen vragen aandacht in het veranderen van eetgewoonten 
Voor mij is eten verbonden met ontwikkeling.